Unghia încarnată este o patologie localizată de obicei la degetele mari de la picioare și constă în pătrunderea marginii laterale sau colțului unghiei în pielea de lângă unghie.
Deși se intâlnește la diferite vârste, unghia încarnată afectează mai frecvent adolescenții și adulții tineri.
Între factorii care duc la această patologie, cei intâlniți mai des sunt:
• purtarea de încălțăminte neadecvată (prea strâmtă, îngustă la vârf, tocuri înalte) care comprimă degetele și favorizează curbarea unghiilor în piele;
• tăierea incorectă a unghiilor: prea scurt, tăierea colțurilor;
• un traumatism local;
• predispoziția genetică.
Unghiile incarnate reprezinta o afectiune des intalnita care apare atunci cand partea laterala a unghiei sau coltul acesteia creste in tesutul moale. Afectiunea este mai frecventa in cazul unghiilor de la picioare, dar poate sa apara si la unghiile de la maini, de obicei simptomele fiind mult mai usoare.
Daca aceasta afectiune apare, poti sa resimti simptome usoare, precum pielea usor inflamata, dar in cazurile mai grave apar dureri, umflaturi sau infectia unghiei. Unghia degetului mare de la picior este cea mai expusa la aceasta afectiune, asa ca e nevoie de o atentie speciala atunci cand iti faci pedichiura.
Simptomele unghiilor incarnate
Onicocriptoza este o afectiune care poate sa cauzeze simptome usoare sau simptome agravate, atunci cand unghia incarnata nu este tratata la timp si apare inflamatia sau chiar infectia. In cele mai multe cazuri, daca se folosesc remedii pentru unghia incarnata intr-o faza incipienta, durerea se amelioreaza si inflamatia dispare, iar unghia va redeveni sanatoasa.
In faza incipienta a onicocriptozei, simptomele pot sa includa:
● sensibilitatea locala, in zona unghiei afectate
● piele umflata sau mai tare
● durere atunci cand atingi degetul
● acumulare de lichid la degetul cu unghia bolnava
Daca onicocriptoza avanseaza din cauza faptului ca nu se intervine la timp, riscul de infectie creste semnificativ, iar simptomele includ:
● piele rosie si umflata
● durere severa
● sangerari
● unghie incarnata cu puroi
● piele in exces in jurul unghiei afectate
Cauzele unghiilor incarnate
Unghiile incarnate sau onicocriptoza afecteaza atat femeile, cat si barbatii, iar persoanele care prezinta transpiratie in exces a picioarelor sunt mai expuse la aceasta problema care cauzeaza disconfort, dureri si chiar infectii. Unghiile incarnate la copii sunt o afectiune frecventa din acelasi motiv- transpiratia excesiva- copiii fiind, de obicei, mai activi fizic decat adultii.
O alta cauza a unghiilor incarnate o reprezinta inaintarea in varsta, un factor care contribuie la ingrosarea unghiilor, ceea ce le face mult mai greu de taiat.
Alte motive care duc la onicocriptoza sunt:
● taierea incorecta a unghiilor, cu parti laterale asimetrice si inclinate
● unghii curbate
● presiune aplicata in mod constant pe degete (de exemplu daca porti incaltaminte inconfortabila, sosete prea stramte)
● lovirea unghiilor, intepaturi
● pozitie incorecta si inconfortabila a unghiilor in pantofi
● predispozitie genetica
● transpiratia in exces a picioarelor si igiena necorespunzatoare
Sportivii fac parte dintr-o categorie mai expusa la onicocriptoza din cauza ca pun foarte mare presiune pe degete atunci cand alearga sau cand lovesc in mod repetat o minge. Orice activitate sportiva care solicita picioarele si pune presiune asupra degetelor poate sa duca la incarnarea unghiilor:
● fotbal
● balet
● kickboxing
● atletism
● schi
Fluxul sanguin scazut la picioare creste riscul de complicatii in cazul unghiilor incarnate, persoanele cu diabet fiind in aceasta categorie de risc.
Factori de risc
Transpiratia inmoaie pielea si unghiile, aceasta fiind un factor de risc care poate duce la incarnarea unghiilor. De asemenea, daca unghiile nu sunt taiate corect si la timp, colturile pot sa creasca necontrolat, cauzand incarnarea.
Un alt factor de risc il reprezinta purtarea pantofilor de calitate inferioara care strang degetele de la picioare si care pun presiune pe acestea. Este indicat sa investesti in pantofi care sa iti ofere protectie si confort sporit pentru a evita onicocriptoza, dar si alte afectiuni.
Complicatii
Daca onicocriptoza nu este tratata, infectia poate sa degenereze, ajungand chiar pana la osul degetului, provocand ulcere sau rani deschise, precum si degradarea sau chiar moartea tesuturilor la locul infectiei.